457 проверки направи БАБХ за първия месец от туристическия сезон Доц.

...
457 проверки направи БАБХ за първия месец от туристическия сезон Доц.
Коментари Харесай

Продажбата на сладолед ще е под контрол цяло лято

457 инспекции направи БАБХ за първия месец от туристическия сезон
 

Доц. доктор Деян Стратев е изпълнителен шеф на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ). Той е квалифициран ветеринарен доктор от Тракийски университет - Стара Загора, където пази и доцентура по ветеринарно-санитарна експертиза.Научната му активност стартира през 2008 година като помощник в Тракийския университет. През 2016 година става основен помощник, а през 2020 - доцент. Доц. Стратев специализира " ДНК способи за установяване типа на риба " в университета в Пиза, Италия. Има спомагателна подготовка в региона на експертизата и контрола на храни от хидробионти от Истанбулски университет. Преминал е в допълнение образование по Ветеринарно-санитарна експертиза на храни от скотски генезис в Университета по ветеринарна медицина и фармация в Кошице, Словакия. Автор на повече от 40 научни изявления.
Следим млечните артикули с лабораторни изпитвания, споделя доцент доктор Деян Стратев в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
- Доц. Стратев, какво променихте в работата на БАБХ, откогато заехте поста на изпълнителен шеф?

- БАБХ е конструкция с доста необятно поле на подготвеност и на надзор. Заварих администрация, която се нуждае от оптимизация на работата, осъвременяване и подмладяване на състава. Едно от първите неща, с които се заех при постъпването ми в БАБХ, беше съкращаването на периодите за отговор на запитвания от жители, които не изискват теренна инспекция, както и по-бърза реакция на сигналите, които се инспектират на място.Стараем се инспекциите по сигнали да се провеждат бързо, да вземем за пример още на идващия ден след входирането на жалбата в Агенцията и да се правят във допустимо най-кратки оперативни периоди.По другия въпрос - с подмладяването на състава, ще отбележа, че желая да притеглим в екипите, в това число в ОДБХ, младежи, образовани и с готовност за работа. Не е елементарно да се работи в сходна административна конструкция, работата е доста, а заплащането е надалеч от това в частния бранш. Но предлага развиване и дообучение. В БАБХ работят специалисти с отлични референции в страната и от задграничните служби, което ме кара да имам вяра, че младите експерти имат какво да научат и имат още една причина да дойдат в контролния орган - да се учат от потвърдили се експерти.

- Сред първите изключителни инспекции на Агенцията бе на сладоледа. Какво ви предизвика да ги стартирате и какво открихте?

- В началото на летния сезон БАБХ започва изключителни инспекции на обектите за произвеждане и продажба на сладолед в цялата страна. Във фокуса на контрола са както предприятията за произвеждане на сладолед, по този начин и комерсиалните обекти като колички, щандове навън, преносими обекти и други за продажба на сладолед без авансово пакетиране. Проверките се правят за определяне сходството на обектите и създаваните от тях храни с условията на законодателството. Това включва съблюдаване на софтуерната документи за произвеждане на сладолед, входящ надзор на първични материали и материали, сходството на употребяваните добавки и етикетирането на подготвен артикул, според условията на съответните регламенти. При инспекциите се взимат и проби подготвен артикул за лабораторно изпитване по микробиологични критерии за храните. Проверките в предприятията завършиха в последния ден на юни, а информацията от осъществения надзор ще бъде систематизирана при започване на юли. Контролът в комерсиалните обекти за продажба на сладолед продължава до края на септември. За първите две седмици (до 25 юни) са тествани 146 обекта - колички, щандове навън, преносими обекти и други за продажба на сладолед без авансово пакетиране. За установени несъответствия са издадени 10 наставления. Те са за

необявяване на съдържащите се алергени

предлаганите самостоятелни лъжички за сладолед не са авансово опаковани, липса на етикети, нередовно и неточно водене на записи по системите за самоконтрол, несъответствия по материално-техническата база. Издаден е и един административен акт за липса на здравна брошура на разположение, работещо с храни. Няма открити сладоледи, които не дават отговор на условията, заради което няма количества, спрени от продажба.

- Възобновихте инспекциите на млечни артикули. Продължават ли злоупотребите с палмово масло? Какво е ситуацията с прибавянето на изсъхнало мляко?

- Да, от 15 юни беше обновено вземането на проби млечни артикули за лабораторно изпитване за определяне на вложение на немлечни мазнини и сходство по физикохимични индикатори с предоставената от производителя софтуерна документи и/или с Българския държавен стандарт (БДС). Целта на инспекциите е да се откри дали се съблюдават условията на Наредбата за характерните условия към млечните артикули.Пробовземането се прави от комисия с представители на дирекция " Контрол на храните " при Централно управление на БАБХ, Комисия за отбрана на потребителите, Асоциация на млекопреработвателите, Национална асоциация на млекопреработвателите, Браншова асоциация на млекопреработвателите в България и Българска асоциация " Активни консуматори ". Комисията

прави неочаквани инспекции в комерсиалната мрежа

като на случаен принцип се вземат проби от млечни артикули за лабораторно изпитване. За интервала 15 - 22 юни 2021 година са взети общо 23 проби млечни артикули. При лабораторното изпитване не е открито да са вложени немлечни мазнини.Съгласно Наредба за характерните условия към млечните артикули е позволено влагането на до 20% възобновено изсъхнало мляко при произвеждане на млечни артикули като се изключи прясното мляко. БАБХ прави надзор на сухото мляко, предопределено за вложение в млечни артикули. Контролът се показва във взимане на проби за лабораторно изпитване от всяка пратка, постъпваща в млекопреработвателните предприятия.За интервала 01.04. - 15.06.2021 година в млекопреработвателни предприятия са получени 24 колета мляко на прахуляк, предопределени за вложение в млечни артикули. Взети за изпитване по индикатор салмонела са 26 проби, като всички резултати са негативни.

- От 1 юни стартираха и инспекциите в туристическите обекти. Има ли от какво да се тормозят потребителите?

- Засилените инспекции в обектите за търговия на дребно с храни, преносими, краткотрайни и сезонни обекти, обекти с активност кетъринг, заведения за публично хранене, в това число и такива, които се намират на територията на хотелски комплекси, туристически обекти, предлагащи услугата " all inclusive " и други на територията на Варна, Бургас и Добрич стартираха дружно с началото на летния сезон.За първия месец на туристически сезон са осъществени 457 инспекции на обекти за търговия с храни и заведения за публично хранене.За установени несъответствия са

издадени 47 наставления с избрани периоди

за отстраняването им, като най-честите несъответствия са по отношение на етикетирането на предлаганите на блок маси храни, предложение на открити храни на блок маси, необявени алергени, съдържащи се в състава на предлаганите храни, неточно водене на записи по системите за самоконтрол, несъответствия в конструкция и съоръжение. Издаден е и един акт на обект, работещ без регистрация по Закона за храните.

- Какво е ситуацията с африканската чума по свинете, овладяна ли е?

- Работата на БАБХ по казуса с африканска чума по свинете (АЧС) стартира години преди то да се установи в Република България и продължава и към днешна дата. Ситуацията все още е спокойна при домашните прасета. Последното установено огнище при тях е преди повече от 8 месеца (началото на октомври 2020 г.), което е добра препоръка, че прилаганите досега ограничения работят. Усилията на БАБХ няма да спрат, бдителността ни няма да намалее след тези резултати, в противен случай. Ще продължат да се вземат превантивни ограничения за попречване на разпространяването на АЧС посредством още по-засилен надзор върху фермите вид " персонално стопанство " (т.нар. заден двор), както и върху популацията на дивата свиня, където обстановката остава тежка - обхваната е съвсем цялата страна, а от началото на годината имаме лабораторно потвърдени към 130 случая.Борбата със болестта АЧС измежду дивата популация е сложен и муден развой, в който вземат участие доста институции, в това число държавни, локални, ловните съюзи. Предстои доста работа във връзка с неповторимата порода Източнобалканска свиня. МЗХГ пое ангажимент да набележи ограничения за съхранението на тази порода прасета, която се отглежда при характерни условия. Предвид усложнената конюнктура измежду дивата популация е затруднено присъщото за породата пасищно развъждане на съществуващите четири стада ИБС. В тази връзка е предоставено на Изпълнителната организация по горите

да потърси терени за развъждане на източнобалкански прасета

където могат да се повдигнат ограждения, които да ги предпазят от допир с дивите и надлежно с вируса на АЧС.

- Открихте ли нарушавания в работата на чиновниците на БАБХ?

- Когато поех поста на изпълнителен шеф в БАБХ бях наясно, че има известни проблеми в структурата. Споменах по-рано и потребността от оптимизацията в работата на специалистите. Установих също по този начин и нарушавания. Процесът в посока на превъзмогването на тези проблеми стартира, доказателство за това са няколкото смени в управителните фрагменти, които извършихме в ОДБХ и в Централно ръководство. Този разбор на активността би трябвало да продължи и отсега нататък, ще се набелязват съответни ограничения и ще се извършват за възстановяване на действието на БАБХ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР